недеља, 17. април 2016.

POBEDNIK OSTAJE POBEDNIK

Pogledao sam POBEDNIK OSTAJE POBEDNIK, diplomski film Mimi Vlaović sa SAE filmske škole. Ovaj film je radila profesionalna ekipa, međiu njima recimo direktor fotografije Igor Šunter, dizajner zvuka Aleksandar Protić, kostimograf Jelena Đorđević itd. Ipak, uključivanje profesionalaca u realizaciju filma nije bitno pomoglo da se izdigne iznad proseka studentske produkcije, pošto očigledno da pred profesionalce nisu bili postavljeni naročito visoki zahtevi što je šteta, imajući u vidu da bi profesionalci morali po definiciji pružati više od studenata.

Priča filma podseća na disneyevske produkcije o likovima iz bajki koji dolaze u današnje vreme i tome slično. Ovog puta, negativac iz stripa koji se publikuje u Politikom Zabavniku, dolazi kao lik u stvarnost i ispostavlja se da nije toliko loš, upoznaje se sa bivšom devojkom autora stripa i nastupaju neke klasične fish out of water situacije.

Glumačka ekipa koja je okupljena u filmu je vrhunska, to su sve top imena i oni postižu zaista dosta sa scenarijem koji ima high concept premisu ali ne možemo reći da je maštovito razrađena, pa čak i da je skladno strukturirana. Ono što je osnovni problem jeste činjenica da je reč o fantasy prelivu na romcom strukturi a u filmu zapravo ne uspevamo da prepoznamo romantični zamajac među junacima, pa ljubavi koje se realizuju na kraju, iako nisu neočekivane, deluju dosta arbitrarno.

Tek kada se pogleda ovakav neki pokušaj shvatamo koliko je teško napraviti efektan film u žanru “limunade” koji smo svi skloni da potcenimo.

Svakako da ovaj film ima svoje mesto na Srpskom festivalu filma fantastike.

Нема коментара:

Постави коментар